Ninnie Wallenborg. Foto: SVT

Ninnie Wallenborg är en av de som riskerar att drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Ninnie Wallenborg har personlig assistans dygnet runt. Tack vare assistansen kan hon arbeta och fungera som mamma till sina två barn. Men snart ska Försäkringskassan ompröva hennes rätt till assistans.
– Jag har i princip jobbat sen jag var 18 år, men det är det slut med nu om det här ska efterföljas, säger Ninnie Wallenborg.

– Går det här igenom så är det många som inte kommer att kunna fortsätta sina liv, säger Ninnie Wallenborg.

Ninnie Wallenborg är en av de runt 6.000 funktionsnedsatta som kan komma att hindras från att arbeta eller delta i aktiviteter efter Försäkringskassans kommande beslut gällande att inte betala för assistenter som är på plats och väntar på att ett hjälpbehov ska uppstå.

- Går det här igenom så är det många som inte kommer att kunna fortsätta sina liv, säger Ninnie Wallenborg - en av alla som är beroende av personlig assistans. Foto: SVT

Beroende av assistansen

Det är precis den typen av assistans som Ninnie Wallenborg behöver för att kunna arbeta – någon som finns tillgänglig om hon skulle behöva hjälp.

– Skulle jag bara få ersättning för de aktiva insatserna så skulle det vara omöjligt att hitta personer som kan jobba. Om de behöver jobba tio timmar men får betalt för fem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer