Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till akutboendet, dit Norrtäljes hemlösa kan komma för att få en kopp kaffe och sova i en bäddad säng. Foto: Tomas Blideman/SVT

Norrtälje öppnar första akutboendet för hemlösa

Publicerad

Frågan om ett härbärge eller akutboende för hemlösa har länge diskuterats i Norrtälje. Nu har den gamla brandstationen renoverats och gjorts om för att kunna ta emot personer som saknar tak över huvudet.

– Det här tänder ett hopp för många. Här kan de få hjälp eller bara få prata av sig, säger Lena Marxer som är handledare på akutboendet.

Akutboendet har sju enkelt möblerade rum med en bäddad säng, en fåtölj och ett sängbord. Hit kan Norrtäljes hemlösa komma för att få en kopp kaffe, smörgås och en lugn natts sömn.

– Man måste vara skriven i Norrtälje och få ett biståndsbeslut från socialförvaltningen, säger Lena Marxer.

Öppnade i januari

De styrande politikerna i socialnämnden enades för ungefär ett år sedan om att en åtgärd behövdes för Norrtälje kommuns hemlösa. I juni beslutade nämnden att starta ett akutboende och i mitten av januari öppnade verksamheten för de första nattgästerna.

– Det har funnits en vilja väldigt länge att starta det här. Det känns väldigt bra att vi har kommit igång, säger socialnämndens ordförande Ann Lewerentz (M).

Ökad trygghet

Kostnaden för att starta boendet är 5,8 miljoner kronor inklusive renoveringen av lokalerna. Väl investerade pengar tycker socialnämndens vice ordförande Andrea Kronvall (SD).

– Vi vill hjälpa kommunens utsatta både på lång och kort sikt. Det blir också en ökad trygghet för kommuninvånarna om vi kan hindra till exempel inbrott i förråd, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.