Norskt tv-team utsatta för stenkastning i Husby

Uppdaterad
Publicerad

När ett tv-team från norska NRK intervjuade nationalekonomen Tino Sanandaji i Husby, gick maskerade ungdomar till angrepp mot dem, rapporterar NRK.

Det var i förra veckan som norska journalisten Anders Magnus och fotografen Mohammed Alayoubi skulle göra en intervju med nationalekonomen och debattören Tino Sanandaji i en restauranglokal Husby, blev de konfronterade av några maskerade ungdomar.

I ett filmklipp från NRK, som SVT Nyheter Stockholm har tagit del av hör man Tino Sanandaji under en intervju säga att ”Sverige har misslyckats med integrationen” varpå man hör en stol dras ut vid ett bord jämte och Sanandaji säger då till personerna att ”Jag svartmålar inte ert område, jag pratar inte om Husby”.

Utsattes för stenkastning

Senare i klippet väljer tv-teamet att lämna restaurangen, medan männen följer efter och ropar ”pang, pang, pang” efter dem och säger åt tv-teamet att de inte ska filma i Husby.

I samband med reportaget följde tv-teamet med polisen i området och då började ett gäng maskerade ungdomar att kasta sten mot polisen. Det var efter att polisen hade gripit en person misstänkt för narkotikaförsäljning, skriver NRK.

”Ett kilo tung”

Till NRK säger fotografen Mohammed Alayoubi det var en stor sten som de kastade rakt mot dem, närmare ett kilo tung. Men han säger också till NRK att ungdomarna siktade mot polisen.

Polisen bekräftar att tv-teamet har angripits men säger att ingen skadades i samband med stenkastningen.

Reportaget från Husby ska sändas på NRK1 på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.