Nästa år höjs hyrorna med knappt 2 procent i Allmännyttan i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

Så mycket höjs hyrorna i Stockholm nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det bestämt hur mycket hyrorna höjs nästa år i stadens tre stora kommunala bostadsbolag. Efter förhandlingar landar hyreshöjningen på knappt 2 procent, skriver tidningen Hem och hyra.

I årets hyresförhandling krävde de allmännyttiga bostadsbolagen Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder en generell höjning av hyran på 3,5 procent. Men det ansåg Hyresgästföreningen i Stockholm var för mycket. Efter förhandlingar landar nu hyran på 1,95 procent från den första januari 2020.

Inga retroaktiva höjningar

Yngve Sundblad är ordförande i förhandlingsdelegationen för hyresgästerna i Svenska Bostäder. Han säger att det varit tuffa förhandlingar och att han inte är helt nöjd med överenskommelsen.

– Jag tycker ändå att det är för hög hyreshöjning, men det är en kompromiss och det är i alla fall lägre än förra året då höjningen blev 2,35 procent. Sedan är det positivt att det inte blir några retroaktiva höjningar, det gillar inte hyresgästerna, säger han till tidningen.

”Hade gärna sett en högre nivå”

I ett pressmeddelande skriver Familjebostäders vd att nya höjningar väntar framöver eftersom bolagen bland annat kommer få ökade kostnader när staden höjer avgiften för tomträtterna.

– På lång sikt kan jag dock konstatera att vi behöver höjningar som täcker kostnadsökningarna för att utveckla allmännyttan. Jag hade gärna sett en högre nivå, säger Jonas Schneider, vd för Familjebostäder.

Hyresgästföreningen i region Stockholm hade också krävt att ventilation, hissar och att radonivåer ska vara godkända, men där kom inte parterna överens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer