Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två av de åtalade på elcyklar i Husby centrum. Foto: PolisenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ung man döms för mordet i Husby centrum

Uppdaterad
Publicerad

En av fyra åtalade döms för mordet i Husby centrum i maj förra året. Den nu 19-åriga man som döms får drygt nio års fängelse. Den avgörande bevisningen i målet har varit fem polismän som känt igen den åtalade från övervakningsbilder.

Det var i maj 2021 som en 28-årig man sköts ihjäl i Husby. Mordet föregicks av en jakt i centrumet och skott träffade närliggande bostadshus. Senare åtalades fyra män för inblandning i mordet. En av dessa döms nu för mord medan de övriga tre frikänns i brist på bevisning.

– Några förmildrande omständigheter finns inte. Med hänsyn till den åtalades ålder vid gärningen, 18 år, uppgår straffvärdet till tio års fängelse. På grund av att han har varit häktad med restriktioner i drygt åtta månader sätts straffet ned till nio år och tio månader, säger rättens ordförande Margareta Molin Stenberg.

Tingsrätten slår även fast att mordet har en koppling till ett kriminellt nätverk i området. SVT har tidigare berättat om de misstänktas samröre med Husby hyenor.

Förutom den dömda mannen var ytterligare en man åtalad för mord. Rätten menar att bevisningen mot honom inte varit tillräcklig. Inte heller de två män som åtalats för inblandning genom att förmedla information om offret innan mordet fälls. Vilken kommunikation som delats innan mordet kan enligt rätten inte fastställas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av Husbymordet – på 60 sekunder. Foto: Polisen/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Husbymordet – maj 2021

Mer i ämnet