Ekebyhovsbacken började tillverka snö i slutet av november och kunde därför öppna redan på annandagen. Foto: Victor Östman/Ekebyhovsbacken

Nu kan du åka skidor – både utför och på längden

Uppdaterad
Publicerad

Både Ekebyhovsbacken på Ekerö och Flottsbro i Huddinge har nu öppnat för säsongen. Flera längdspår har anlagts i länet för de som föredrar att åka på längden.

Nu har Ekebyhovsbacken på Ekerö öppnat för säsongen – den första av länets sammanlagt sju platser där man kan åka utför. Redan på annandagen öppnades två av Ekebyhovsbackens fem pister.

– Barnbacken och hela tävlingsbacken är igång. Vi öppnade först av alla, eftersom vi började tillverka snö redan i slutet av november, säger Victor Östman som är anläggningschef på Ekebyhovsbacken.

Enligt Victor Östman är det första gången på sex år som man kan åka utför i Stockholmsområdet redan innan nyår. Men han tillägger att det behövs lite mer kyla för att alla Ekebyhovsbackens alla fem pister ska kunna öppna.

Två av fem backar har öppet. Foto: Victor Östman/Ekebyhovsbacken

Även Flottsbro har öppnat

På lördagen öppnade även Flottsbrobacken i Huddinge.

– Halva stora backen är öppen och vi har kört igång ena släpliften. Om det blir kallt veckan efter nyår hoppas vi kunna öppna upp fler nerfarter, säger Andreas Häggqvist som är anläggningschef på Flottsbro.

Så fort första snöflingan börjar falla ringer folk och undrar när man kan börja åka utför, berättar Andreas Häggqvist. På lördagsförmiddagen var det framför allt barnfamiljer som spänt på sig skidorna för att testa backen.

– Det är också ovanligt många utländska gäster som hittat hit idag. Bland annat ett stort gäng från Taiwan, som inte verkar ha så stor erfarenhet av skidåkning. De är väldigt fascinerade över allting och det känns roligt, säger Andreas Häggqvist.

När Flottsbrobacken öppnade på lördagen provade en grupp besökare från Taiwan skidåkning för första gången. Foto: Andreas Häggqvist/Flottsbro

Flera längdspår har anlagts

Länets övriga fem utförsbackar – Väsjöbacken i Sollentuna, Vinterstadion i Saltsjöbaden, Hammarbybacken, Ekholmsnäsbacken på Lidingö och Brukets skidbacke i Järfälla – har ännu inte öppnat.

Foto: SVT

Den som föredrar längdskidåkning kan till exempel bege sig till Rudan i Haninge, Granåsen i Bålsta, Gubbängsfältet, Spånga IP eller till Stockholms stadion, där skidspår med konstsnö har anlagts.

Mer info finns på skidspår.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.