Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter många års renovering kan nu HMS Sprängaren gå för egen maskin. I videon kan du följa med in på minsveparen. Foto: Tommy Bergman/SVT

100-årig minsvepare kör igen – följ med in på HMS Sprängaren

Uppdaterad
Publicerad

Minsveparen Sprängaren låg mer eller mindre still under många år. Men efter en renovering som startade år 2007 kan hon nu gå för egen maskin igen.

– Hade vi vetat hur mycket jobb det var hade vi nog aldrig börjat, säger maskinisten Mats Krantz, som är en av flera frivilliga krafter som fått igen båten.

Vedettbåten HMS Sprängaren sjösattes 1918 och har hunnit vara med om både första världskriget och dessutom varit med och tagit upp regalskeppet Vasa 1961.

De senaste 15 åren har frivilliga eldsjälar lagt ner mycket tid och hårt arbete på att få Sprängaren i körbart skick igen.

– Vi är bekymrade för återväxten, vi måste få in yngre människor som lär upp sig, säger Mats Krantz.

Unikt fartyg

Efter ett par provturer förra året är det nu tänkt att Sprängaren kommande vecka ska köra flera turer i Vasaskeppets fotspår.

– Vi brukar säga att till motsatsen bevisas så är Sprängaren världens enda örlogsfartyg från första världskriget som kan gå till sjöss för egen maskin, säger redaren Håkan Rugeland.

Sprängaren ligger till vardags vid Sjöhistoriska museets museipir vid Galärvarvet på Djurgården. På sikt hoppas vänföreningen Vedettbåten Sprängaren att Sprängaren ska godkännas för passagerartrafik, så veckans turer är för dem som är eller blir medlemmar i föreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.