Foto: SVT

Nu ska bilmålvakterna bort från Sundbybergs gator

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska bilar med många obetalda skulder fraktas bort från Sundbybergs gator. I jakten på kriminella och bilmålvakter har polisen i Solna -Sundbyberg inlett ett samarbete med Sundbybergs stad och Kronofogdemyndigheten. Syftet är att komma åt de fordon som misstänks användas av kriminella.

– Vi drar igång skarpt idag. Det är både vanliga felparkeringsbilar och målvaktsbilar, där personer står på upp till hundra bilar och har en halv miljon kronor i skulder, säger Peter Lindblom, lokalpolis Solna- Sundbyberg.

En bilmålvakt är en person som låter sig registreras som ägare till ett fordon som egentligen ägs av någon annan och på så sätt slipper betala olika avgifter och böter. Om fordonet har 5 000 kronor i förfallna skulder så kan fordonet bärgas.

Att ta bilarna stoppar många brott

– Varje bli vi tar förhindrar en mängd brott i vardagen. Bilarna är inte i gott skick och många trafikbrott försvinner. Bilarna nyttjas av kriminella människor som begår många brott. Har de ingen bil blir så blir det svårare för dem att utföra deras verksamhet, säger Peter Lindblom.

Även parkeringsvakternas arbetsmiljö kan påverkas om fordonen har en olaglig verksamhet kring sig. Om man misstänker att fordonet har en koppling till en kriminell verksamhet är polisen med vid flytten.

Miljardskulder

– Parkeringsvakternas arbetsmiljö är nummer ett och den får inte påverkas. Därför har vi har dragit upp rutiner och gör allt för att säkerhetsställa deras arbetsrutiner, säger Ann-Marie Lönnqvist, parkeringsingenjör Sundbybergs stad.

”Det känns inte bra att vi hittat tre bilar idag, men det känns bra att det är tre platser som kommer till nytta för någon som betalar sin parkeringsavgift”, säger Ann-Marie Lönnqvist, parkeringsingenjör Sundbybergs stad. Foto: SVT

Polisen i Solna kommun har under tre års tid arbetat på liknande vis. Enligt polisen har man under 2017 tagit 178 fordon och 98 stycken hittills i år.

Enligt Kronofogdemyndigheten var det fordonsrelaterade skuldbeloppet i hela landet år 2016 nästan 1,9 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.