Under februari månad minskade utbudet av nyproducerade lägenheter med 25 procent i jämfört med förra året. Foto: TT arkivbild

Utbudet av nyproduktion i Stockholm har minskat dramatiskt

Publicerad

Utbudet av nyproducerade lägenheter fortsätter att minska. Mest dramatisk är utvecklingen i Stockholms län där utbudet av nyproduktion minskade med 25 procent under februari jämfört med föregående år.

– Oron på marknaden slog till på hösten 2017 och gjorde att många byggbolag lade i handbromsen. Det vi ser nu är effekten av att byggandet minskade då, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, som tagit fram statistiken.

Sett till hela riket minskade utbudet av nyproducerade bostadsrätter på marknaden med 5 procent jämfört med föregående år.

Färre bostadsannonser

Den främsta orsaken till det minskade utbudet är att det kommer ut betydligt färre nya bostadsannonser för nyproduktion. Sett till riket har antalet nytillkomna nybyggda lägenheter minskat 28 procent sedan i fjol.

– När det gäller nyproduktion anser många att det i dag inte är särskilt attraktivt att köpa på ritning. När bostadsmarknaden var som hetast var det ofta en fördel att göra det eftersom man då hade en inräknad värdeökning. I dag vågar man inte ta den risken, säger Erik Holmberg.

Inflyttningsklara lägenheter

Av de lägenheter som ligger ute till försäljning i dag är de flesta inflyttningsklara, vilket enligt Erik Holmberg gör dem lättare att sälja.

Vad gäller priserna kommer ett minskat utbud betyda att priserna ökar.

– Vår grundinställning är dock att priserna kommer att ligga ganska stabilt under 2019, säger Erik Holmberg.

Nyproducerade bostadsrätter

Visa

Utveckling antal nyproducerade bostadsrätter som var till salu i februari.

Sverige

Antal: 11 732

Förändring i procent sedan februari 2018: -5 procent

Stockholms län

Antal: 3 913

Förändring i procent sedan februari 2018: -25 procent

Västra Götalands län

Antal:1 607

Förändring i procent sedan februari 2018:+15 procent

Skåne län

Antal:1 379

Förändring i procent sedan februari 2018: +20 procent

Källa:TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer