Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det så smart att tända en miljon lampor när det råder elkris i landet? Hör trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP), svar. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Nu tändas en miljon jul-”led”-ljus

Uppdaterad
Publicerad

Det lackar mot jul och ett säkert tecken på att det närmar sig är när Stockholms stad tänder all sin julbelysning på en och samma gång. Många stockholmare samlades i Kungsträdgården när lamporna sattes på i helgen.

För första gången sen 2019 blev det en live-invigning från stora scen i Kungsträdgården. Trots att det mer kändes som vår än vinter med 14 grader varmt,  så var det under lördagen dags att sätta på den årliga julbelysningen. Det skedde till tonerna av John Lundviks julmusik och en stor publik på plats.

Några nyheter för i år är att älgarna vid Nybroplan fått tillökning i form av två nya älgkalvar, och på Malmskillnadsgatan skiner nya ljusbollar och på Birger Jarlsgatan syns ett flertal nya granar.

Om Stockholmsjul:

• Stockholmsjul är ett samverkansprojekt mellan City i Samverkan, Stockholms stad och fastighetsägarna som startades 2011 för att utveckla julbelysningen i Stockholm City.

• Julbelysningen brinner på ca 40 platser från 12 november fram till tjugondag Knut.

• Nytt för i år är lamporna kommer vara släckta nattetid vardagar vilket ger en 30-procentig energibesparing

• Platser som fått ny julbelysning är Birger Jarlsgatan, Jakobsbergsgatan, Kungsträdgården, Regeringsgatan, Sergelgatan och Vasagatan.

• Det finns även en ”julbelysningspromenad” och en ljuskarta att följa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.