– Vi övar svenska här hemma och Kåre säger att vi inte får prata engelska utan bara svenska, säger Bety Emam och Abraham Kourdi.

Nacka vill få fler privatpersoner att hyra ut till nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Med en kampanj i sociala medier hoppas Nacka kommun på att fler privatpersoner ska hyra ut delar av sina bostäder för att få bättre integration.

– Fördelarna är ju att man använder sitt hus bättre och det blir liv och rörelse i huset. Det är väldigt trevligt, säger Kåre Jansson som har hyrt ut sin källare till Bety Emam och Abraham Kourdi som har flytt från kriget i Syrien.

Byggde om källaren

Det var på nyårsafton Kåre Jansson bestämde sig för att bygga om källaren till en liten tvåa med kök och badrum, och i mars flyttade det unga paret in.

– Världen kommer till mig och jag känner att jag får vara delaktig i ett större skede som i många stycken är otäckt men ändå givande, säger han.

Fått en ny familj

Efter fyra år på flykt och ständigt nya platser, så pluggar Bety och Abraham svenska sedan två månader tillbaka.

– Jag känner att jag har en ny familj här. Kåre är jättebra för oss, säger Bety Emam på svenska.

Abraham Kourdi och Bety Emam har tidigare bott på flyktingförläggningar och Abraham menar att det här boendet är en bra start i samhället.

– Vi behöver vägledning inte bara i språket utan också i traditioner och vanor för att bli familjära med det svenska samhället, säger han.

Facebook

Enligt lag måste kommunerna ordna boenden för nyanlända och i år ska Nacka kommun ta emot 355 flyktingar med uppehållstillstånd. Nu tar kommunen hjälp av Facebook där de driver en kampanj för att fler privatpersoner ska hyra ut delar av sina bostäder.

– Vi letar efter små lägenheter i bland annat villor. Gärna med egen entré, badrum och ett kök med möjlighet att sköta sig själv, säger Susanne Broman Kjulsten som är samhällsplanerare i Nacka kommun.

Vad är då syftet?

– Dels vill vi få fler bostäder i alla kommundelar och det är ett fantastiskt sätt att bli integrerad i det svenska samhället.

Positiva reaktioner

När Nacka kommun tidigare i våras ville köpa den så kallade Hells Angelsvillan för att använda till socialt boende reagerade grannarna starkt. Men Kåre har bara mött positiva reaktioner från sina grannar.

– Vi hoppas på att fler gör likadant. Då kan diskussionen om nyanlända och integrationen få en ganska enkel lösning. Det finns 16.000 villor i Nacka, om någon procent av dem skulle öppna sina hem så skulle problemet vara löst, säger han.

Framtid i Stockholm

Hemma i Syrien arbetade Bety som sjuksköterska och Abraham som översättare. Nu satsar de på en framtid i Stockholm och övar svenska med Kåre.

– Det är jättekul, vi övar svenska här hemma. Kåre säger att vi inte får prata engelska utan bara svenska, skrattar de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.