Liv Strömquists konst går att se vid Slussen. Foto: SVT

Nakna gubbar och mensblod – nu får tunnelbanan ny konst

Uppdaterad
Publicerad

Konsten i Stockholms tunnelbana har förnyats på fyra stationer. De nya konstverken är omdiskuterade målningar på nakna gubbar och kvinnor med mens.

Det är fyra tunnelbanestationer har fått ny konst – Fridhemsplan, Slussen, Zinkensdamm och Gärdet. Vid Fridhemsplan går det att se konstnären Kolbeinn Karlssons verk ”Badhusdagbok”.

– Reklamen som sitter uppe brukar ofta vara aggressiv och påträngande, den sticker i ögonen. Jag ville liksom att den här utställningen ska vara som en meditation man kan gå in i frivilligt ifall man så önskar, säger Kolbeinn Karlsson som är en av konstnärerna.

Liv Strömquist Foto: SVT

Konsten upplevs som provokativ

Vid Slussen kan man se Liv Strömquists omdiskuterade konstverk föreställande kvinnor med mens.

– Det är ju konstigt att det upplevs som så otroligt provokativt att se det, för det är ju någonting som vi ser hela tiden. Jag har lite svårt att förstå det faktiskt, säger Liv Strömquist.

”Man får en tankeställare”

En av resenärerna som har lagt märke till tunnelbanans nya konst är Anita Fröding.

– Man får en tankeställare. Särskilt kvinnorna med mensblod, man vet att nu kan man prata om det. När jag var ung visste jag inte vad mens var förrän det kom, säger hon.

Konsten kommer att sitta uppe i ett år som en del av SL:s så kallade konstväxlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.