Ny simhall invigs av behövande

Publicerad

Om drygt en månad öppnar Sundbybergs simhall efter en stor om- och tillbyggnad. Men redan på julafton invigs den av besökare som normalt kanske inte ens skulle ha råd med inträdet.

För bara några veckor sedan såg det rätt hopplöst ut. Planerna för julen lades mer eller mindre på hyllan.

– Jag var faktiskt nära att slänga in handduken. Men så pratade jag med byggarna och projektledningen och de sa ”vi kör”. Nu har alla jobbat på så att vi ska kunna ha öppet i jul, säger Mikael Eljenmyr, tillförordnad enhetschef på idrottsförvaltningen i Sundbyberg.

Det Eljenmyr syftar på är den julgemenskap som simhallen erbjudit hemlösa, uteliggare, ensamma och andra behövande på julafton de senaste två åren. I år trodde man att det skulle bli omöjligt att genomföra eftersom badhuset är stängt sedan länge på grund av om- och tillbyggnaden.

– Bassängen kan användas, och vi gör ett uppehåll i bygget under juldagarna. Sedan kör vi igen, säger Eljenmyr.

Fortfarande byggarbetsplats

När ABC är på besök kan man förstå att det varit högst tveksamt om simhallen skulle kunna ha öppet den här julen. Överallt ligger byggdammet som ett fint pudertäcke över kakelhögar, spiklådor, verktyg och annat som mest liknar bråte.

Men inne i den panelklädda utbyggnaden ligger den nya höj- och sänkbara 25-metersbassängen, redo att snart tas i bruk. På andra sidan en mönstrad glasvägg skymtar konstnären Backa Karin Ivarsdotters mosaikgnistrande skulpturer i bassängen för de allra minskat besökarna.

150-miljonersbygget som officiellt inte är färdigt förrän i slutet av januari ska alltså invigas av badgäster redan på julafton. Det är bland annat hemlösa, uteliggare och tiggare som erbjuds möjlighet att duscha, basta, kanske simma några längder och sedan klä sig i rena kläder som skänkts av företagare och privatpersoner i Sundbyberg.

Många frivilliga

Den som vill kan också få sitt hår klippt gratis av någon av alla de frisörer som också ställer upp gratis den här dagen.

Precis som tidigare år är julafton i simhallen ett arrangemang tillsammans med Lions och Centrumkyrkan i Sundbyberg dit alla som vill kan gå för att äta julmat efter besöket i det nya badhuset.

Muhammed el Faddaei som är projektledare på bygget säger att han känner sig stolt och glad över sitt och kollegornas engagemang.

– Att sova ute kan nog vara kallt och jävligt. Här får alla komma in i värmen några timmar, och det känns bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sundbybergs simhall

Mer i ämnet