Rinkeby Allé Foto: Stockholm stad

Nu byggs det ”nya Rinkeby”

Uppdaterad
Publicerad

Nu rustas Rinkeby Allé upp och stadsdelen slås ihop med Stora Ursvik i Sundbyberg. Ett sätt att göra Rinkeby mer attraktivt och tillgängligt för resten av Stockholm menar stadsplaneraren, som har ritat och planerat det nya Rinkeby.

Plötsligt händer det i Rinkeby, något som inte har hänt sedan 80-talet, ombyggnationer. Just nu rustar man upp flera gator runt om i Rinkeby och det är två nya stråk som ska lyfta stadsdelen. En huvudaxel som stadsvetarna i Stockholm stad kallar det.

Den ena gatan är den färdigbyggda handelsgatan Rinekbystråket och den andra, Rinkeby Allé, håller just nu på att byggas. Man har även byggt Rinkebyterassen med 580 nya lägenheter, en blandning av hyres- och bostadsrätter.

Så kommer det att se ut

Rinkeby Allé kommer få nya bostäder och hyresrätter, ett polishus, kanske en moské och vård- och omsorgsbostäder med 60 platser. Men även gångbanor, trädplantering och cykelbana.

Det blir första gången som Rinkeby får en direkt gatuförbindelse till en annan stadsdel genom att man nu har byggt en bro mellan Rinkeby och Stora Ursvik i Sundbyberg.

På andra sidan bron kommer det att byggas cirka 13.000 nya bostäder. Ett sätt att integrera Rinkeby med resten av staden, menar stadsplaneraren Peter Lundevall som står bakom det nya Rinkeby.

– Strax före bron, vid Rinkebysvängen kommer det att byggas ett högt hus med 100 lägenheter, sedan tillkommer totalt fem nya torn på Rinkeby Allé. Man kommer också att bygga på våningar på de befintliga husen, säger Peter Lundevall, stadsplanerare vid Stockholm stad.

Bygger nya entréer

Rinkeby Allé beräknas stå klart 2021 och förutom de nya tornen och arbetsplatserna så har man också sänkt gatan och skapat nya bostadsentréer rakt mot gatan för att ge en tryggare och attraktivare gata.

– Vi ville att husentréerna ska möta gatan på samma nivå, därför har vi sänkt gatan, så att det känns trevligare och tryggare. Vi ville bygga bort de små mörka och obehagliga tunnlar som finns lite här och var, det var ett önskemål som Rinkebyborna lyfte fram och genom att fräscha upp gatan så kanske man kan ta itu med det stöket som har varit i stadsdelen, säger Peter Lundevall.

Vilka bygger man för?

– Rinkebyborna kommer få en ny fräsch gata. Det är viktigt att Rinkebyborna kan nå tvärspårvägen till Kista eller Globen. Lika viktigt är att de i Stora Ursvik kan ta sig till Rinkeby torg, tunnelbana och alla restauranger vid Rinkebystråket och att människor inte flyttar härifrån, säger Peter Lundevall.

Kan man bygga bort segregation genom att bygga nytt?

– Man kan skapa möjligheter till integration, det svåra är om man vill göra en yrkesmässig karriär, så är det svårt att utväxla det i en bostadskarriär, men med de nya husen som får fin utsikt, bland annat, så kanske man bor kvar i den här stadsdelen när man har gjort en yrkesmässig karriär istället för att flytta härifrån.

Vem bygger vad?

Svenska Bostäder är byggherre för bostäderna längs Rinkeby Allés södra sida.

Bron till Stora Ursvik planeras av trafikkontoret i Stockholms stad.

Byggherre för moskén vid Rinkeby Allé är Islamiska förbundet i Järva.

Byggherre för mångkulturellt centrum på Rinkebysvängen norr om Rinkeby Allé är Islamiskt kulturcentrum.

Polishuset delas mellan Familjebostäder och polismyndigheten

60 vård- och omsorgsbostäder Micasa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.