Forskning som genomförts på Danderyds sjukhus visar att e-cigaretter kan påverka blodkärlen. Foto: Carin Wesström, Danderyds sjukhus/Erik Nylander/TT

Ny studie: E-cigaretter skadar lungorna

Uppdaterad
Publicerad

En studie som genomförts på Danderyds sjukhus visar att e-cigaretter inte alls är ofarliga. –  I studier där man utsätter olika celler för e-cigarettånga har man observerat ökad celldöd, säger läkaren Lukasz Antoniewicz.

E-cigaretterna – där rökaren andas in en uppångad nikotinvätska – har snabbt blivit allt mer populära, efter att inledningsvis främst ha använts av personer som ville sluta röka. I studien som genomförts på Danderyds sjukhus har unga friska försökspersoner fått testa effekten av tio puffar från en e-cigarett och resultatet visar att produkten är skadlig. 

– Vi observerade att e-cigarett-inhalation har en omedelbar effekt på endoteliala progenitorceller (EPC) där antalet sådana stiger. EPC är en typ av celler som reparerar kärlskador. Vi tolkar resultaten som en akut effekt på kärlen där vi absolut inte kan utesluta en kärlskada, säger Lukasz Antoniewicz, som är läkare på medicinkliniken på Danderyds sjukhus.

Kan innehålla mer nikotin än cigaretter

Det finns flera olika typer av e-cigaretter men samtliga består av ett batteri och en förångningskammare. Vätskan (”e-liquid”) som upphettas innehåller glycerol och propylenglykol. Det finns runt 8 000 olika smaker, med eller utan nikotin, där dosen varierar mellan 6mg/ml – 42mg/ml. I en vanlig cigarett finns mellan 10-15 mg nikotin. 

Tidigare studier har visat att inhalation av e-cigarett ger ökade andningsljud, ökad blodtryck, puls och kärlstyvhet. I studier där man utsätter olika celler för e-cigarett-ånga har man också observerat ökad celldöd. 

Mer forskning behövs

Lukasz Antoniewicz trycker på att det är viktigt att få ut informationen om forskningen, eftersom det inte finns en utspridd uppfattning om att e-cigaretterna är ofarliga.

– Det finns lite forskning och är en snabb växande marknad. Dock bör man komma ihåg att vanliga cigaretter är farligare än e-cigaretter. Men något händer i kärlen hos de som använder e-cigaretter, och det måste undersökas noggrannare i framtida studier, säger Lukasz Antoniewicz.

Det ska dock tilläggas att studien genomfördes på 16 personer, fem kvinnor och elva män.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer