Berguven hotad – nu sätts hoppet till ny studie

Uppdaterad
Publicerad

Berguven är en av världens största ugglor. Men under de senaste åren har den jättelika fågeln minskat drastiskt i antal. I Stockholms län har antalet revir halverats. På öarna i Stockholms skärgård finns endast ett tiotal revir kvar. Nu sätts hoppet till en ny studie som ska visa vilken betydelse Skansens utplacerade berguvar har haft på stammen i skärgården.

Stora bärnstensfärgade ögon möter oss när vi kommer upp på klippkanten. Med milsvid utsikt, högt över fjärdens vatten, ligger berguvens bo med de cirka fyra veckor gamla ungarna.

– Det verkar vara mycket ungar i år men det räcker inte. Ett enstaka år gör inte skillnad, det måste till många år, säger Alar Broberg som är berguvsinventerare i Stockholms län.

Värdens största uggla, berguven, minskar drastiskt i hela landet. I Dalarna och Norrland är den mäktiga fågeln nästan borta.

Antalet halverats i Stockholms län

Under de senaste tjugo åren har antalet revir nästan halverats i Stockholms län. Förr fanns omkring femtio revir, idag är antalet omkring tjugofem stycken, varav tio revir är belägna på öarna i Stockholms skärgård.

– Världspopulationen är inte hotad, men den svenska är absolut det, säger Alar Broberg.

Berguven har även tidigare varit hotad. I slutet av 60-talet släpptes uppfödda ungar ut i naturen, något som gav resultat och stammen ökade i antal. Men efter att utsättningarna upphört har antalet berguvar återigen sakta minskat i antal.

Ny studie av Skansens berguvar

Under 80-talet inledde Skansen ett samarbete med Skärgårdsstiftelsen som resulterade i att ett 20-tal ungar placerades ut.

I en nystartad studie tittar man på hur det gått för berguvarna från Skansen och deras avkommor. Studien är ett samarbete mellan Naturhistoriska riksmuseet, Skansen och Skärgårdsstiftelsen.

– Vi kommer att samla in lösa fjädrar runt boet för att titta på dna. Tanken är att vi ska få en uppfattning om hur stor betydelsen har varit

Per Ericson, Naturhistoriska museet. Foto: Naturhistoriska riksmuseet

av utsättningarna av Skansen berguvar, säger Per Ericson, professor i zoologi Naturhistoriska riksmuseet.

Det är via mödernet som fåglarna spåras bakåt.

– Till vintern beräknar vi att ha svaren klara. Vi hoppas på att se om deras dna är spridda i Stockholms skärgård i de ungar som kläckts i år, avslutar Per Ericson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.