Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se luktforskaren testa sina äckligaste lukter på SVT Stockholms reporter och hör honom berätta om vad som gör att vi går igång på en viss doft

Ny forskning från Karolinska institutet: Det avgör hur du upplever dofter

Uppdaterad
Publicerad

Vad avgör om något luktar gott eller illa? Och triggas vi av samma dofter oavsett kulturell bakgrund? Ny studie från Karolinska institutet visar att det finns lukter som människor runt om i världen tycker lika om – trots att de kanske aldrig ens känt doften förut.

– Resultatet var jätteförvånande, säger luktforskaren Johan Lundström.

Forskare har länge trott att det mest avgörande för hur vi upplever olika lukter är kulturellt betingat. Att vi helt enkelt lärt oss att tycka om choklad och rynka på näsan åt svett.

Men en ny forskningsrapport från Karolinska institutet och University of Oxford slår fast att det förutom individuella erfarenheter är kemin, alltså vad lukten består av, som avgör hur vi upplever den.

Kulturella betydelsen skalas ner

I experimentet lät forskarna 235 människor från helt olika miljöer, rangordna tio lukter – från gott till äckligt. Vissa av testpersonerna lever i samhällen helt isolerade från västerländska influenser, medan andra bor i storstäder.

– Oavsett om de bor i thailändska djungeln eller i New York så upplevs ost som äckligt och vanilj som angenämt, säger Johan Lundström, luktforskare på Karolinska institutet.

Är det ett kontroversiellt resultat?

– Det är kontroversiellt för halva forskningsfältet, de som är starka anhängare av det kulturella. Och det vi verkligen har dödat nu är just att det i stort sett inte finns några kulturella aspekter, berättar Johan Lundström.

Följ med till labbet och se reportern testa några av de värsta lukterna – i videon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.