Totalt väntas trängselskatten de närmaste 23 åren bidra med 7,5 miljarder kronor. Foto: TT

Höjd trängselskatt föreslås i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår, i samråd med kommuner i Stockholmsområdet, att trängselskatten i Stockholm höjs. Pengarna ska finansiera mer investeringar i infrastruktur.

Trängelskatten ska börja tas ut redan från klockan 06.00 och beloppen för vissa tider höjs.

Förslagen är en följd av de förhandlingar som Sverigeförhandlingen har fört med kommuner i Stockholmsregionen.

– I morgon kommer regeringen att fatta beslut, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en pressträff i samband med att Sverigeförhandlingen presenterar sitt slutbetänkande.

Ska finansiera spårbunden kollektivtrafik

Totalt väntas trängselskatten de närmaste 23 åren bidra med 7,5 miljarder kronor. Pengarna från den höjda och ändrade trängelskatten vid infarterna och på Essingeleden ska bidra till att finansiera en ny tunnelbanelinje från Älvsjö till Fridhemsplan, samt byggande av den så kallade spårväg syd.

Dessutom byggs en T-banestation i Hagalund och Roslagsbanan förlängs. Enligt Eneroth är satsningarna kopplade till byggandet av 100.000 bostäder i regionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer