Nya åtgärder mot ökad antisemitism

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) utlovar en rad åtgärder för att få stopp på en ökad antisemitism. Detta efter att i dag haft ett möte med ett flertal judiska organisationer om deras situation i Sverige.

– De har beskrivit en tillvaro som är fylld av oro, de har förstås ständig kontakt med judiska församlingar runt om i Europa och man vittnar om en växande otrygghet, säger Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister.

Idag träffade hon tillsammans med och inrikesminister Anders Ygeman (S) representanter från flera olika judiska organsiationer för att diskutera den ökade hotbilden mot judar i Sverige. Och man utlovade en rad åtgärder för att sätta stopp för den växande antisemitismen.

– Det handlar dels om att förstärka utbildningsinsatser men också förstärka de myndigheter och organisationer, till exempel Forum för levande historia, som har pågående arbeten kring antisemitism och rasism, säger Bah Kuhnke.

Man kommer även att förstärka Mona Sahlins uppdrag som särskild samordnare mot våldsbejakande extremism och ge henne ytterligare resurser.

– Jag kände att vi fick bra gehör, eller ialla fall att vi har en ömsesidig förståelse för att man måste arbeta både långsiktigt för att stävja antisemitismen men också arbeta med det akuta läget just nu, säger Ingrid Lomfors som är generalsekreterare vid Judiska församlingen i Stockholm.

”Inte det Sverige vi vill ha”

I onsdags berättade ABC om att Judiska församlingen höjt sin säkerhetsnivå efter att flera hot riktats mot dem och andra judiska objekt i Stockholm efter terrordåden i Paris förra veckan. De senaste dagarna har den polisiära bevakningen ökat men under mötet berättade man om hur många judar känner sig hotade och rädda.

– Det påverkar ens livssituation att gå runt med en oro, eller till och med en rädsla för att berätta att man är jude, det är ju oaccetabelt och det är ju inte det Sverige vi vill ha, säger Bah Kuhnke (MP).

Hot har blivit ett vardagsproblem

Ingrid Lomfors vittnar om att hot har blivit ett vardagsproblem och vill se agerande på den akuta hotbilden.

– Det är främst ett polisiärt skydd som måste till och jag tycker vi har en bra dialog med myndigheterna i den frågan, säger hon.

Så du känner dig nöjd med dagens möte?

– Jag känner mig nöjd, men det måste till uppföljningar såklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.