Det här är en prototyp för de nya sjuktransporterna som ska börja rulla i höst. Foto: Linn Kirkholt

Nya bilar ska korta väntan på sjuktransporter

Publicerad

Väntan kan bli lång för den som sitter och väntar på en sjuktransport, men 36 nytillverkade bilar ska förbättra situationen i Stockholms län, lovar landstinget.

En sjuktransport är till för patienter som inte är så sjuka att de behöver ambulans men som ändå behöver en liggplats eller extra omsorg under en transport. Det kan handla om en skjuts mellan akuten och äldrevården eller hemmet.

I höst kommer 36 nytillverkade sjuktransportbilar.

– Det här är ett stort lyft. Inte minst på akuterna händer det att människor får vänta flera timmar och ibland ännu längre för att man inte har tillgång till transporter, säger Patrik Söderberg, chefläkare på hälso- och sjukvårdsförvaltningens ambulansenhet.

”Patienter ska inte behöva vänta i onödan”

Han berättar att även färdigvårdade patienter på sjukhusens avdelningar och inom geriatriken ofta får vänta länge.

– Patienter ska inte behöva vänta i onödan. Och viktiga vårdplatser ska inte vara upptagna för att det inte finns transporter att tillgå. Att vi nu stärker denna funktion är något som välkomnas av väldigt många i vården, säger Patrik Söderberg.

Interiören i en sjuktransport. Foto: Linn Kirkholt

De nya bilarna beräknas kunna göra mer än hundra transporter per dag, och nytt är också att sjuktransporterna kommer att dirigeras ut från SOS Alarm. Det ska göra det lättare att få en överblick över vilka bilar som är lediga och var de finns.

De nya sjuktransporterna ska också ha blåljussirener så att de ska kunna användas vid större krishändelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.