Luftfartsverket om drönarincidenter på flygplatserna Foto: TT

Nya drönarregler har minskat flygstörningarna

Uppdaterad
Publicerad

På söndagskvällen greps en man efter att ha kört en drönare i närheten av en landningsbana på Arlanda flygplats.

Även om incidenterna där drönare stoppar flygtrafiken har minskat, så är problemet fortfarande stort, menar Luftfartsverket.

– Brott mot luftfartslagen är mycket allvarligt, säger Jan-Olof Ehk, flygsäkerhetschef vid Luftfartsverket.

Söndagens drönarincident tvingade Arlanda att stänga för landande och startande flyg. Mannen som flög drönaren misstänks nu för vårdslöshet i flygtrafik och brott mot skyddslagen.

– Att få in en drönare i helikopterrotorn eller in i cockpit på ett flygplan kan leda till en flygkrasch, säger Jan-Olof Ehk, flygsäkerhetschef vid Luftfartsverket.

Tillbuden har minskat

– Den 1 februari 2018 infördes nya regler om hur drönare ska hanteras, sedan dess har incidenterna minskat. Men fortfarande sker flera allvarliga incidenter, säger han.

Antalet tillbud har varit ungefär den samma på både Arlanda och Bromma. Men Jan-Olof Ehk menar att tillbuden på Arlanda kan ses som allvarligast, eftersom det drabbar så många fler resenärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.