BB Sophia har öppnat

Uppdaterad
Publicerad

Idag var det dags för det som många politiker antingen fnyser åt eller ser som den stora räddningen för den hårt trängda förlossningsvården.

Än är det tyst i de nya lokalerna. På privatägda förlossningskliniken BB Sophia, som bara varit öppen sedan klockan tio i förmiddags, väntar personalen otåligt.

– Ja, det är underbart! Alla väntar och undrar vem som blir första barnmorska att ta emot första barnet? Det är spännande, nästan magiskt, säger Gudrun Abascal, chefbarnmorska BB Sophia.

4000 bebisar om året

4000 barn om året har man kapacitet att ta emot. Och nästan alla blivande mammor är välkomna, även de med planerade kejsarsnitt, förhöjt blodtryck och tvillingar. Däremot säger man nej i de fall där förlossningarna kan bli extra komplicerade, tex om mamman är hiv-positiv eller kraftigt överviktig.

– Vet man bara om de kritierierna från början på mödravården, så att man kan förbereda kvinnor att i vissa fall inte välja BB Sophia, är det inget problem med det, säger Susanne Albertsson, barnmorska BB Sophia.

240 läkare, barnmorskor mfl har sökt sig hit

Många har väntat otåligt på den nya kliniken, andra menar att BB Sophia dränerar andra förlossningsavdelningar på kompetenta medarbetare; 240 läkare, barnmorskor och annan personal har nämligen sökt sig hit.

– Vi måste få flera förlossningskliniker i Stockholm. Nu blev det på det här viset men jag är säker på att det rättar till sig snart. Men man borde utbilda fler barnmorskor och kanske fundera över varför vi är så populära, menar Gudrun Abascal, chefbarnmorska BB Sophia.

– Vad är den stora skillnaden?

– Helheten, tycker Susanne Albertsson, barnmorska BB Sophia och fortsätter:

– Att vi tar emot familjen från början innan förlossningen, sedan får de vara kvar på samma enhet när de föder och även efteråt. Det blir en kontinuitet där man får vara här under hela resan.

Susanne blir dock inte den barnmorska som får ta emot den första bebisen.

– Jag har gjort klart mitt pass snart, så jag får inte vara den som tar emot idag. Men det är klart att det är en stor ära att få ta emot den första bebisen som föds på BB Sophia.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.