Nya hyresrätter får 22.000 i hyra

Publicerad

Hyresrätterna i den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm blir dyrast i landet. Flera med en månadskostnad på över 20.000 kronor. Drygt hälften av alla lägenheter i stadsdelen blir hyresrätter.

– 22.000 kr i hyra är i paritet med vad många yrkesgrupper har i bruttolön, säger Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman som anser att det snarare borde byggas billiga hyresrätter.

49 procent av alla bostäder som byggs i den nya stadsdelens första etapp ska bli hyresrätt, skriver tidningen Mitt i Östermalm. En trea på 77 kvadratmeter kostar närmare 14.500 i månaden. Flera lägenheter får en månadshyra på över 20.000.

– Det är höga miljö- och energikrav på fastighetsägarna i Norra Djurgårdsstaden och det speglar sig också i hyrorna, säger Joakim Larsson (M), ordförande i exploateringsnämnden till tidningen.

Hyresgästföreningen kritisk

Barbro Engman, ordförande för Hyresgästföreningen, är kritisk till de höga priserna.

– Nivåerna på nyproduktion och då i synnerhet de i Stockholms innerstad har nått helt absurda hyresnivåer. Det som byggs är alldeles för dyrt och för fel målgrupp. 22.000 i hyra är i paritet med vad många yrkesgrupper har i bruttolön. Det som behöver byggas är billigare hyresrätter där normalinkomsttagare har råd att bo, säger hon till SVT.

Rekordhög hyra

Allmännyttiga Familjebostäder hyr ut en femma för 22.056 kronor per månad i området. Enligt Hyresgästföreningen är det svenskt rekord för en nyproducerad hyresrätt, och dyrast i landet. Familjebostäder anser att det är en rimlig nivå.

– I förhandllingen med Hyresgästföreningen har vi lagt oss på den här hyresnivån eftersom det är vår bedömning av bruksvärdet, säger Jenny Lundmark, pressansvarig, till Mitt i Östermalm.

– Det är en kombination av hysteriska mark och produktionskostnader, en högre skattebelastning på hyresrätter och en ovilja hos många kommuner att bygga, fortsätter Barbro Engman, ordförande för Hyresgästföreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer