Nya lånecyklar kan leda till fler olyckor i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa år ska alla lånecyklar i Stockholm vara elcyklar. Men risken är att säkerheten blir lidande när allt flera tar sig fram allt snabbare – ofta utan hjälm.

– När man tittar på olycksdata så ser man att det skiljer sig lite från en vanlig cyklist. Till exempel ökar andelen singelolyckor, att du kör in i fasta föremål mer ofta. Det kanske beror på att du inte  tänker på att du har en högre hastighet och därmed inte är van att kompensera, säger Helena Stigson som är trafikforskare på Folksam.

Trafikborgarrådet: ”Man lär sig”

Men trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) tror inte att det här kommer att vara något större problem.

– De första gångerna så upplever man det där att det går fortare än man har tänkt sig, men sedan lär man sig det. Jag tror att det är någonting som är övergående, säger han.

Får man räkna med lite olyckor alltså?

– Nej det säger jag inte, men med alla typer av nya fordon, som man kanske kan kalla det här för, så krävs det lite grann för att träna, säger Daniel Helldén.

Erbjuder inte hjälmar

Det man också vet är att lånecyklister oftare än andra cyklar utan hjälm eftersom man tar cykeln spontant. Trots det har Stockholm stad valt att inte erbjuda några hjälmar i anslutning till lånecyklarna.

– Alternativet hade varit att det skulle ha funnits hjälmar som satt vid de här ställen där man hade cyklarna, men att administrera det har vi inte sett som en möjlig väg att få till helt enkelt, säger Daniel Helldén.

Går att lösa i andra länder

Men Helena Stigson menar att det visst finns lösningar för att även låna ut cykelhjälmar.

– I andra länder så ingår en cykelhjälm i låset där man har cykeln, så det finns ju saker man kan göra. Man borde se det som en utmaning att lösa den problematiken med att man inte har en hjälm med sig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.