Nya majoriteten fryser Slussen

Publicerad

Den nya politiska majoriteten i exploateringsnämnden avbryter pågående projekteringar och upphandlingar, och inga rivningar ska genomföras i väntan på nya direktiv. Projektet ska utredas en gång till innan man tar slutlig ställning till bygget.

På torsdagens möte i exploateringsnämnden lämnade exploateringskontoret en lägesredovisning av Slussenprojektet. Politikerna i exploateringsnämnden skickade lägesbeskrivningen vidare till kommunstyrelsen, och Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet lade samtidigt en skrivelse där de bland annat skriver ”Med anledning av bl.a. de kraftigt ökande kostnaderna och de oklarheter som finns när det gäller Slussenprojektet uppdrar vi till kontoret att avbryta pågående projekteringar och upphandlingar i väntan på nya direktiv.”

Ordentlig genomlysning

– Slussenprojektet har hittills blivit mer än en miljard dyrare än beräknat. Vi vill ha en ordentlig genomlysning av Slussenprojektet, både vad gäller ekonomi, trafiksituationen och gestaltningen, alltså om samtliga planerade hus ska byggas. Det är klart att detta kan innebära att Slussenprojektet försenas, men om nya Slussen ska stå i hundra år så är kanske några månaders försening inte så stor sak i det långa loppet, säger Maria Östberg Svanelind (S) till ABC.

”Det är sanslöst”

– Det är knappt så man tror att det är sant. Vi har i 20 år diskuterat, utrett och tävlat om Slussen och när vi väl kom till beslut, då ska man frysa och riva upp det, jag tycker att det är sanslöst, säger Erik Slottner som är gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholm.

Inga nya projekteringar och arbetsentreprenader ska upphandlas och inga rivningar genomföras. Pågående arbeten, till exempel ledningsdragningar, ska enligt skrivelsen slutföras ”i de fall det är nödvändigt av säkerhetsskäl eller annat angeläget skäl.”

”Bästa nyheten på länge”

– Det var den bästa nyhet jag har hört på länge, säger Benny Andersson till TT när han får höra om beslutet.

Den tidigare ABBA-medlemmen tillhör de mest profilerade kritikerna av Slussen-projektet. För några år sedan meddelade han att han var beredd att återförena supergruppen och skriva en låt om Slussen för att stoppa planerna.

Den nya majoritetens beslut innebär dock inte att Nya Slussen stoppas för alltid, utan att delar av projektet fryses för att man vill gå igenom projektet ordentligt innan man beslutar om framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slussen

Mer i ämnet