Fler får hudcancer men färre avlider Foto: SVT

Nya mediciner minskar dödlighet i hudcancer

Uppdaterad
Publicerad

Trots att allt fler insjuknar i den allvarliga formen av hudcancer, malignt melanom, är det färre patienter än tidigare som avlider i sjukdomen. Orsaken stavas nya mediciner.

Varje år konstateras omkring 4000 nya fall av den allvarligaste hudcancerformen malignt melanom i Sverige. De senaste åren har ökningstakten legat på omkring sex procent per år.

Men trots detta kan nu forskare vid Karolinska Institutet konstatera att dödligheten de senaste fyra åren legat konstant omkring 500 personer per år.

Orsaken är de nya mediciner som patienterna kan ta under lång tid och som dessutom ger färre biverkningar jämfört med cellgifter som tidigare varit det vanligaste behandlingsalternativet

– Kliniska prövningar visar att det är en verklig framgång, konstaterar professor Johan Hansson vid Karolinska Institutet.

Färre biverkningar

En preliminär rapport som ska vara klar senare i vår visar att överlevnaden i spridd malignt melanom hos patienter i Stockholm ökat under de senaste åren. Det handlar om omkring 250 patienter som som behandlats under ett till två år med de nya medicinerna.

– Åtminstone 30 procent av dessa patienter vittnar om att de lever ett bra liv. De är nöjda med behandlingen och upplever att de har en god livskvalité, säger Johan Hansson.

Utmaning för vården

Utvecklingen kring nya, effektivare läkemedel går snabbt framåt och innebär i sig en utmaning för sjukvården.

– I takt med att fler överlever krävs också mer pengar och det måste vi få. Vi kan inte ta hand om fler överlevande om resurserna förblir de samma, konstaterar professor Johan Hansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.