Nya röster ger bättre bostadsområden

Uppdaterad
Publicerad

Att involvera invånarna när man planerar ny bebyggelse blir effektivare. Det visar forskning på KTH, där man provar nya metoder för hur medborgarna ska kunna bli delaktiga.

Nästan varje husbygge i Storstockholm möts av protester. Men stadsplaneringsprofessor Göran Cars på KTH menar att problemet är att de sällan är representativa för vad majoriteten tycker.

– Det är så tydligt i de projekt vi studerat att negativa opinioner, som ofta är förhållandevis små, får ett kolossalt stort utrymme i samhällsdebatten.

Forskargruppen studerar bland annat Upplands Väsby. Där har man under flera år försökt dra in befolkningen i planeringen av nya bostadsområden.

Fritt tänkande
– Förutom att man får en massa lokalkännedom så får man också mycket fritt tänkande kring olika lösningar, säger Fredrik Drotte, planchef i Upplands Väsby.

I projektet försöker KTH, tillsammans med Stockholms universitet, ta fram metoder för att väga medborgarnas olika önskemål mot varandra. Det ska ge politikerna ett beslutsunderlag där olika intressen tydligt är redovisade.

– Det blir mycket enklare om politikerna känner att de kan göra sig till tolk för en opinion där vi försökt väga samman för och emot, säger Göran Cars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Den nya staden

Mer i ämnet