Nya ”super-rutor” ska skydda polisen från stenar

Uppdaterad
Publicerad

Västerortspolisen blir först i Sverige med att installera stensäkra vindrutor i alla sina polisbussar.

Stenkastning mot polisfordon har blivit vardag i Järvaområdet och flera poliser har skadats i tjänsten.

– Man har kastat stora tunga stenar på polisbilarna. I några fall har stenarna flugit in och poliser har gjort sig illa, säger Niclas Andersson, som är närpolischef för Västerort.

Började med kravallerna

Problemen med stenkastning mot polisen började med kravallerna som startade i Husby för snart två år sedan. Efter den händelsen berättar närpolisen i området att de blir utsatta för stenkastning ungefär en gång i veckan.

I höstas körde närpolisen Erik Hasselrot en polisbuss som blev attackerad av ett gäng killar, som kastade stenar från en bro i Husby. Minst två stenar träffade framrutan och glassplitter kom in i bussen.

– Vi hann få upp armar för att skydda ögonen. Men sedan fick vi lämna platsen och kalla på förstärkning. Vi kunde inte köra vidare med vårt eget fordon eftersom vi inte såg ut genom rutorna, säger Erik Hasselrot.

”Kunde blivit blinda”

Erik Hasselrot fick glassplitter i munnen men klarade sig utan några allvarliga skador, men han tror att det kunde ha gått ännu värre.

– Vi hade ju kunnat bli blinda eller mer allvarligt skadade om stenarna hade gått igenom rutan.

Arbetsmiljöfråga

Stenkastning mot polisen är ett så pass allvarligt arbetsmiljöproblem att man nu valt att sätta in nya vindrutor i polykarbonat, i alla vanliga polisbussar i Västerort. Det plastliknande materialet tål stenar på flera kilo utan att rutan går sönder.

Vindrutebytet kommer kosta drygt 200.000 kronor. Men Erik Hasselrot hade önskat att Västerortspolisen satt in de nya rutorna tidigare.

– Då hade vi inte behövt dra oss ur situationen. Vi hade kunnat fullfölja det vi höll på med och förhoppningsvis fått tag på de skyldiga individerna. Men framförallt är det en arbetsmiljöfråga för all personal i yttre tjänst.

”Vill komma hem hel till familjen”

Närpolisen i Västerort tycker att polismyndigheten ska ta sina anställdas säkerhet på ett större allvar och sätta in de nya rutorna i alla polisbilar, i områden där problemet med stenkastning finns.

– Har man inte en bra arbetsmiljö eller en arbetsgivare som tar tag i de åtgärder som behöver göras kommer folk inte heller att söka sig till de här områdena. Man vill ju komma hem hel och ren till sin familj, säger gruppchef Caroline Bodin på närpolisen i Kista.

Andra områden får vänta

Men finns inga planer på att sätta in de extra tåliga rutorna i något annat område i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Först måste arbetstagarorganisationen föra upp den här diskussionen hos Polisstyrelsen eller lokalt i Stockholm. Mig veterligt har man inte gjort det. Det är egentligen bara i Västerort som den här frågan kommit på dagordningen, säger Tom Johansson som är servicechef på Stockholmspolisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer