ABC följer vargarnas spår – nytt revir oroar

Uppdaterad
Publicerad
Boende människor i södra Stockholms nya vargrevir är oroliga. Trots stora skogsområden är det relativt tätt mellan husen.

Hur stort revir vargarna hävdar är ännu okänt och Länsstyrelsens spårare jobbar  för att kartlägga ytterkanterna. Under februari ska Länsstyrelsen kalla till ett möte för att informera hur tamdjursägare kan skydda sina djur.

Än har inga attacker mot tamboskap eller hundar rapporterats.

– En spårare som var ute i helgen träffade en som var lite orolig. Och vi ha besökt den största fårägaren i området. De var oroliga. Och det kan man ju förstå, säger Arne Söderberg.

Bekräftats med DNA

Av vad Länsstyrelsen hittills kartlagt verkar reviret vara ovanligt litet. Ett antal kvadratkilometer sydväst om Södertälje – söder om E20, väster om E4 och mot länsgränsen med Sörmland. Normalt brukar ett vargrevir i Sverige vara 800 till 1000 kvadratkilometer, att jämföra med 140 000 fotbollsplaner. Stor tillgång på vilt byte kan vara en förklaring till att det nya reviret är så litet.

En månad efter att vargparet under jul- och nyårshelgen bekräftades med DNA och spår kan det redan vara aktuellt med nya vargar.

– Tiken förlöper nu så förutsättningarna för valpar finns. Mycket kan spela in för om det sedan blir så, men förutsättningarna finns, säger Arne Söderberg.

Vissa svar kommer senare. Arne Söderberg kommer att bevaka utvecklingen och så fort snön börjar falla jobbar Arne mot tiden för att säkra nya spår som kan berätta vad rovdjuren i Stockholm har för sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer