Foto: Martin Åkerblom, SVT.

Nyanlända blir brandvärdar i Söderort

Uppdaterad
Publicerad

Kan en brandstation vara vägen in i det svenska samhället? Det tror i alla fall Södertörns brandförsvar, som sedan några veckor tillbaka satsar på så kallade extratjänster.

En extratjänst är en anställningsform som är subventionerad av staten och är riktad till nyanlända och långtidsarbetslösa.

Anna Welff, brandman. Foto: Martin Åkerblom, SVT.

På Södertörns brandförsvar har man just nu tio stycken extratjänster.

– De får lära sig det som vi behöver kunna inom sjukvård, till exempel hjärt- och lugnräddning. De får även lära sig om brandskydd och hur man förebygger olyckor, säger handledaren Anna Welff.

Ska utbilda i brandsäkerhet

Tanken är att de som har extratjänster så småningom ska jobba som brandvärdar. Till exempel ska de vara med när brandförsvaret utbildar skolelever i brandskydd och första hjälpen.

Sedan en månad tillbaka gör Södertörns brandförsvar även hembesök för att informera om brandsäkerhet.

– Där har ju de språkkunskaper. Tillsammans pratar våra brandvärdar sju, åtta olika språk som inte vi gör. På så sätt kan de nå ut till fler. Det är jättepositivt, säger Anna Welff.

En som gör sin extratjänst på Södertörns brandförsvar är Bashir Almubayed.

Bashir Almubayed, brandvärd. Foto: Martin Åkerblom, SVT.

– Vi som börjat med det här jättetrivs. Man känner att man trivs när man gör något rätt och hjälper andra, säger han.

Satsning från Arbetsförmedlingen

Det var på Arbetsförmedlingen i Botkyrka som man fick idén att inleda ett samarbete med Södertörns brandförsvar.

– Det här är en del i att utveckla brandförsvaret med tjänster som behövs men som kanske inte får plats i en ordinarie budget, säger kontorschefen Luis Alberto Gomez.

Och handledaren Anna Welff på Södertörns brandförsvar är positiv till satsningen.

– Målet är inte att de ska bli brandmän nödvändigtvis. Men ett mål är att integrera och få in dem i den svenska arbetsmarknaden, säger hon.

TV: Se hela inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.