Nytt BB på S:t Göran

Uppdaterad
Publicerad

Antalet förlossningar ökar stadigt samtidigt som BB-platserna på Nya Karolinska blir färre.

Vid ett extrainsatt möte den 6 november kommer landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd att fatta ett inriktningsbeslut om att öppna en ny förlossningsklinik på S:t Görans sjukhus på Kungsholmen i Stockholm.

En första fas beräknas vara klar andra kvartalet 2017 och skapa minst 2.000 förlossningsplatser per år.  I en andra fas ökas under 2018 förlossningskapaciteten vid S:t Görans sjukhus till totalt 4.000 förlossningar per år.

Ytterligare 240 miljoner kronor

Kostnaden för de investeringar som behövs för att inrätta en förlossningsavdelning bedöms uppgå till 240 miljoner kronor, utöver den totala investeringen om 1.070 miljoner kronor för vårdavdelningar och behandling vid S:t Görans sjukhus, som är upptagen i inriktningsbeslutet fattat av landstingsfullmäktige i juni 2013.

Det tillkommande kostnaden föreslås bli inarbetat i samband med budget 2015.

Antalet förlossningar ökar

Antalet förlossningar har under de senaste tio åren stigit och uppgår 2013 till cirka 29.000 per år. Förlossningskapaciteten inom länet är under perioder ansträngd, vilket särskilt accentueras under sommarmånaderna, då förlossningstalet är som störst.

Statistiska centralbyrån prognostiserar att antal förlossningar i länet kommer öka med cirka 22 procent under tioårsperioden 2011 till 2021.

Planeringen av Nya Karolinska Sjukhuset med en reducerad förlossningsvård motsvarande cirka 1.000 förlossningar per år påverkar länets totala förlossningskapacitet.

Sammantaget med den demografiska utvecklingen leder det till att förlossningsvårdens kapacitet behöver öka för att möta behovet.

Valfritt välja BB

I dag finns det inom ramen för LOV (Lagen om valfrihetssystem) möjlighet till valfrihet i fem förlossningsenheter: Danderyds sjukhus, Södersjukhuset, Karolinska Universitetssjukhuset Solna, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge och BB Stockholm.

Till sommaren 2014 planerar Praktikertjänst att öppna BB Sophia med 4.000 platser.

Södertälje sjukhus har ett uppdrag att bedriva förlossningsvård i sitt vårdavtal för akutsjukvård, men ingår inte i vårdvalet.

Efter att Folkpartiet förslagit en nytt BB på S:t Göran beslutade landstingsfullmäktige i juni 2013 att uppdra åt landstingsstyrelsen att utreda förutsättningarna för en förlossningsklinik i anslutning till fastigheten för S:t Görans sjukhus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.