Nytt elegant vattentorn i Enköping

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte var dag en projektledare får bygga något så avancerat som ett nytt vattentorn. För 25 miljoner kronor fördubblar Enköping sin vattenförsörjningkapacitet med 2.000 kubikmeter, när det 37 meter höga nya vattentornet i Gånsta står klart i början av nästa år.

Det gamla tornet i Enköping har svårt att klara det bestämda trycket uppe i ledningarna. Men nu ska det bli sprutt. Så pass att Enköpingsborna har uppmanats att se över sina ledningar.

För femtio år sedan uppfördes en av Sveriges mest kända byggnader – vattentornet Svampen i Örebro. Frågan är om den trattformade svampen stått förebild för det nya tornet i Enköping?

Besökare kan komma upp

-Vi kommer aldrig att komma ikapp den uppfattning som man har om gamla svampen i Örebro, men vi tycker de här två är fina, säger Ulf Pilö, VA-chef i Enköpings kommun.

Och när allt står klart kan det tänkas att besökare, precis som i storebror i Örebro, kan få komma upp och beundra den strålande utsikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.