Foto: TT

Nytt fall av hästvirus i stall på Värmdö – tävlingar ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Den allvarliga varianten av det smittsamma hästviruset EHV-1 har upptäckts i ännu ett stall, den här gången i Värmdö kommun i Stockholms län.

Svenska Ridsportförbundet meddelar på sin sajt att ridtävlingar ställs in i Stockholmsområdet fram till den 7 mars, för att förhindra smittspridning.

– Vi börjar så, men tävlingsstoppet kan eventuellt bli längre, säger Andrea Barth på Svenska Ridsportförbundet till SVT.

Hästarna i det aktuella stallet i Värmdö har hållits isolerade sedan flera djur visat symtom med feber. Nu visar provresultaten att två hästar är smittade med EHV-1, och en av dem har neurologiska symtom, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Östhammar och Uppsala

Två hästanläggningar i Österåkers kommun i Stockholms län och Östhammars kommun i Uppsala län är isolerade sedan smittan konstaterades där i slutet av januari.

Inget vaccin

EHV-1 kan framkalla missfall hos dräktiga ston och kallas därför ofta virusabort. Den mer ovanliga neurologiska variant som nu har konstaterats kan leda till döden. Det finns ingen medicin eller något vaccin mot den neurologiska formen, utan det är isolering som gäller för att hindra smittspridning.

Det är bara lokala tävlingar som ställts in, se faktarutan, och påverkar inte travtävlingar på Solvalla.

Inställda tävlingar

Följande tävlingar är inställda:

Södertälje Ridklubb – regional hoppning 17 februari

Märsta Ridklubb – regional dressyr 17 februari

Täby Ryttarsällskap – regional dressyr häst, nationell dressyr ponny

Rånäs Ridklubb – lokal dressyr 24 februari

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.