Nytt polishus tvingar äldre att flytta

Uppdaterad
Publicerad

När det nya polishuset i Rinkeby byggs knuffas dom äldre bort. För på platsen ligger idag ett äldreboende, som tvingas stänga ner. Trots att många av de boende är dementa och sjuka och kan bli mycket sämre av en flytt.

– Det är väldigt dåligt för oss. Vi är ju vana att bo här, säger Juan Lobos som är en av de som tvingas flytta när äldreboendet bli ett polishus.

Och enligt stadsdelsnämndens ordförande så är flytten det enda alternativet.

Polishuset i Rinkeby

– Det klart att det är olyckligt för de som bor just där att det blir såhär. Men i den stadsdelen så har vi liksom inga andra alternativ, säger Mia Päärni (S), ordförande Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

Både boende och anhöriga är mycket upprörda över situationen. Det många anhöriga frågar sig är hur politikerna skulle känna sig om det var deras föräldrar.

– Jag hade antagligen känt precis som de känner idag, säger Mia Päärni (S).

”De trampar på min mamma”

Gilda Córdova vars mamma är en av de som tvingas flytta sätter ord på sina känslor.

– Förfärligt, förfärligt, för de har trampat på min mamma och alla andra som bor här, säger hon.

Senast i mars nästa år måste alla vara ute. Och frågan om var de hamnar och huruvida de får bo tillsammans och ha personal som kan deras språk är fortfarande oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polishuset i Rinkeby

Mer i ämnet