Nytt popmuseum på Djurgården

Uppdaterad
Publicerad

Abba, Carl Gerhard, Tomas Ledin, Cornelis Vreeswijk... Snart öppnar Swedish Music Hall of Fame.

Sverige spottar ur sig artister på löpande band, men fram tills nu har det inte funnits ett museum för svensk populärmusik med alla artister samlade. Det ska det bli ändring på nu!

Här på platsen där gamla restaurang Lindgården på Djurgården låg byggs det för fullt. Om bara ett år slås portarna upp till Swedish Music Hall of Fame.

Fyller ett tomrum
– Syftet är att fylla det hål och tomrum som funnits. Det har ju inte funnits en bra mötesplats dedikerad den rika svenska populärmusiken, säger Charlotte Wiking, Stiftelsen Svenska Musikskattens Hus.

Swedish Music Hall of Fame ska visa både temporära och permanenta ustställningar. Extra fokus läggs på barn och skolungdomar som kommer att kunna ta del av bilder, filmklipp och rekvisita från legendariska konserter. Och det kommer även att inrättas ett musikstipendium.

Inte affärsdrivande
– Ja, det här är inte en affärsdrivande rörelse. Förhoppningen är att vi ska få ett överskott och de pengarna går inte till feta direktörer utan till stipendier, utbildningar och så vidare, menar Bengt Palmers som numera kan kalla sig utställningsproducent förutom musikproducent.

En annan kända musiker sitter också i styrelsen, nämligen Niclas Strömstedt.

”Slussa tillbaka pengarna”
– En av de viktigaste orsakerna till att Sverige haft så mycket bra musik är de kommunala musikskolorna som inte finns längre. Jag tycker att det är vår uppgift att försöka slussa tillbaka pengarna så att fler barn och unga  får möjlighet att lära sig att spela instrument, säger han.

Byggnaden blir tre våningar hög och kommer förutom museum att inhysa ett hotell och restaurang. Bakom satsningen på museet står den icke vinstdrivande stiftelsen Svenska Musikskattens Hus. Pengarna kommer bla från donatorer, sponsorer och inträdesavgifter. Och allt från pop, punk till svenska visor kommer att finnas med. Och även Niclas Strömstedts egna idoler...

Abba självklart med...
– Mina första idoler var The Shanes ifrån Kiruna, de var tuffa. Jag gillar många 60-tals band, och de kommer att finnas representerade. Benny Andersson är heller ingen dum kompositör, förstås, och han och Abba kommer att finnas med. Självklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer