För att råda bot på bristen av golvläggare vill nu branschorganisationen Golvbranschen genomföra ett försök att införa branschskolor för att locka fler lärlingar som kan utbilda sig till yrket. För trots att behovet av golvläggare är stort så är det idag inte tillräckligt många som söker till yrkesprogrammet.
– Det är ett attraktivt jobb som vi måste synliggöra och det här är ett sätt att göra det. Vi hoppas mycket på det har projektet och att det kan bli kontinuerligt och ett sätt att hålla i yrkesverksamheten, säger Johan Aspelin som är VD på Golvbranschen.
80 procent av företagen behöver nyanställa
En enkät bland Golvbranschens medlemsföretag visar att 80 procent av företagen behöver nyanställa golvläggare inom ett år, och enligt Arbetsförmedlingen är det just yrkesprogrammen som leder till jobb.
– Det behöver komma ut fler golvläggarlärlingar på marknaden än vad det gör idag, säger Johan Aspelin.
Nytt projekt
I ett nytt projekt kommer nu Stockholms byggtekniska gymnasium i Kista att utbilda fler golvläggare.
Att utbilda golvläggare innebär en stor kostnad och få yrkesgymnasium erbjuder utbildningen. Därför ska branschskolan erbjuda elever från mindre orter att få göra sin golvutbildning på Stockholms byggtekniska gymnasium i Kista. Eleverna kommer då tillbringa tre till fyra veckor per termin under årskurs 2 och 3 i Kista för att lära sig yrket.
–Jag tror att det handlar om bra kvalitet att erbjuda en utbildning i direkt samarbete med en bransch. Då håller man bra kvalitet och eleverna får bra praktik, säger Stockholms byggtekniska gymnasiums rektor Linus Nygren.
Lägst antal sökande i Stockholm
Antalet sökande till yrkesutbildningar är som lägst i Stockholm. Förra året avslutade regeringen Yrkesprogramsutredningen som gjordes för att höja kvalitén hos yrkesutbildningar på gymnasiet, där föreslog man en försöksverksamhet med branschskolor för små yrkesområden.
Nu tror rektor Linus Nygren att projektet kommer att bli av och att elever från hela landet kommer att söka sig till Kista.
– Jag tror att de kommer att komma igång, allt annat vore märkligt. Om nu regeringen vill satsa på yrkesutbildningar så är det självklart att man vi bör komma igång med ett försök i närtid, säger Linus Nygren.