Sebastian Knutsson och Mats Johansson på spelföretaget King, som har gjort spelet Candy crush saga. Foto: Scanpix.

Nytt rekord för svenska dataspel

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska spelindustrin fortsätter att växa mycket kraftigt. I fjol omsatte företagen inom spelutveckling omkring fyra miljarder kronor – en ökning med drygt 70 procent.

Det visar preliminära siffror från branschorganisationen Dataspelsbranschen. Tillväxten beror till stor del på framgångarna för Mojang, bolaget bakom succéspelet Minecraft, och King, som utvecklar spel för sociala medier, bland annat Candy crush saga.

Mojang – störst i svensk spelindustri

Mojang grundades för fyra år sedan av programmeraren Markus Persson, och är nu den största och mest lönsamma utvecklaren i svensk spelindustri.

Dataspel

King är en av de största utvecklarna av spel i social medier, surfplattor och mobiltelefoner. King har 66 miljoner aktiva spelare dagligen och har tre av sina spel på Facebooks topplista över de tio mest spelade spelen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dataspel

Mer i ämnet