Nytt blodtest ska rädda liv

Uppdaterad
Publicerad

För den som drabbas av blodförgiftning kan det vara livsavgörande att snabbt få rätt diagnos. På Karolinska Universitetssjukhuset provar man nu som första sjukhus i Sverige en ny testmetod som bara tar några timmar.

I oktober tar sjukhuset de nya maskinerna i bruk. Med hjälp av dem kan läkaren på sex timmar få reda på vilken bakterie en patient med blodförgiftning drabbats av, något som med vanlig bakterieodling kan ta över ett dygn.

– Fel eller avsaknad av antibiotikabehandling ökar risken för dödlig utgång med sju procent per timme, så det är väldigt viktigt med rätt behandling i tid, säger Måns Ullberg som är överläkare och områdeschef vid bakteriologiska laboratoriet.

Så om den här apparaten fungerar som den ska, så kan den rädda liv?

– Absolut, det tror vi.

Testet, som går under namnet Iridica, letar efter bakteriers DNA i prover från patienten. DNA:et jämförs sedan i en databas med omkring 1000 bakterier och svampar.

– Normalt sett så ger vi oftast ganska bred antibiotikabehandling som slår ut väldigt många bakterier. Nackdelen är att det kan leda till antibiotikaresistens. Målet är att kunna skräddarsy behandlingen för varje patient, säger Kristoffer Strålin, överläkare vid infektionskliniken.

Kan underlätta för intensivvården

Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge är bland de första sjukhusen i världen att prova den nya tekniken. Måns Ullberg hoppas att den förutom att rädda liv även ska minska trycket på intensivvården.

– Om man snabbare får rätt behandling så kan man också frigöra intensivvårdsplatser snabbare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.