Delar av centrala Stockholm kommer att få förhöjd säkerhet under kungaparets besök. Foto: AP/Polisen

Höjd säkerhet när nederländska kungaparet tas emot i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Nederländernas kungapar tas emot i en välkomstceremoni av kungen och drottningen på tisdagen. Besöket som varar i tre dagar kommer att bevakas av polisens drönare i Gamla stan, på Skeppsholmen och på Östermalm.

Nederländernas monark kung Willem-Alexander och drottning Máxima kommer på tisdagen att välkomnas av den svenska kungen och drottningen.

Anledningen till statsbesöket är att stärka relationerna mellan Sverige och Nederländerna, meddelar Kungahuset på sin hemsida.

Själva besöket ska fokusera på frågor om grön innovation, energiomställning och livsvetenskap, men även på maritima relationer och jämställdhet.

Förhöjd säkerhet

Från att kungaparet tas emot i Hovstallet kommer de senare att förflyttas till Kungliga slottet. Deras statsbesök har planerats till tre dagar.

Polisen kommer att använda sig av två drönare som kommer att kameraövervaka Gamla stan, Skeppsholmen och delar av Östermalm på tisdagen mellan klockan 9 och 17.

Försvarsministrarna möts

Försvarsminister Peter Hultqvist kommer att i samband med statsbesöket träffa Nederländernas försvarsminister Kajsa Ollongren för bilaterala samtal om bland annat Rysslands invasion av Ukraina och säkerhetssituationen i Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.