Hör mer om planerna för gamla Singö skola och varför kommunen nu godkänner försäljningen. Foto: Erika Walukiewicz/SVT

Singöbornas vinst – får köpa tillbaka skolan

Uppdaterad
Publicerad

Singö skola skulle säljas till högstbjudande. Nu har Norrtälje kommun backat. I veckan kom beskedet att öborna får köpa den nedlagda skärgårdsskolan till ett pris långt under marknadsvärdet.

Turerna kring den nedlagda skolan på Singö i Norrtälje kommun har varit många. Så sent som i höstas tog den nya majoriteten tillbaka löftet om att öborna skulle få köpa byggnaden. Men nu har de ändrat sig igen.

Föreningen Singö skolas vänner vill nu använda platsen till att kombinera olika verksamheter.

– Man ska kunna fika, det ska kunna vara ett nav för utflykter eller för ekoturism, en plats att hålla föredrag eller kurser på, säger Sarah Thorsaeus, som i flera år har kämpat för att öborna ska få köpa skolan.

Vad tänker du om att kommunen tidigare sagt att det här är slöseri med skattebetalarnas pengar?

Efter flera års kämpande får nu öborna köpa gamla Singö skola.

– Antingen så kan man ju tänka att ”vi säljer till högstbjudande så får vi in pengar till den kommunala skattekistan snabbt”, men om man vill se på långsiktiga skatteeffekter så ska man ju satsa på en verksamhet som man tror kommer hålla över tid och som kommer generera ekonomisk nytta till många.

I videon högst upp hör du mer om planerna för platsen och varför kommunen nu godkänner försäljningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.