Odla fisk och grönsaker i lägenheten

Uppdaterad
Publicerad

I framtiden kanske du odlar din egen middagsfisk i akvariet, och tomater från plantor som drivits upp med hjälp av vatten från fiskodlingen. Allt för att få så klimatsmart mat som möjligt.

–Här på väggen har vi ”gröna tavlan” full med sallad. Och här i taket hänger en grön lampa med kryddväxter i. Här på den gröna väggen i köket har vi tio sorters kryddväxter och lite salladsväxter, och här har vi en fisk- och grönsaksmöbel. I den har vi fiskar som vi föder upp och ska äta, och vattnet från fisktanken göder tomaterna och paprikorna i skåpet brevid, säger Annika Carlsson-Kanyama, docent och projektledare för projektet Det gröna köket på KTH i Haninge.

Vi är i en utprovningslägenhet på KTH:s campus i Haninge. Annika Carlsson-Kanyama och hennes kollegor arbetar med att ta fram utrustning som ska göra det möjligt att ta trenden med stadsodlingar ett steg längre – att odla mat till och med inne i sin egen lägenhet.

– I akvariet har vi afrikanska ciklider som heter Tilapia. Det är världens näst mest odlade matfisk, och i det här fallet odlar vi alltså matfisk hemma i vårt akvarium. I den här miljön kommer de växa till sig så de väger ungefär sex hekto. Sedan blir de middag, säger Björn Oliviusson, doktorand på KTH och vatenstrateg i Haninge kommun.

När ABC kommer på besök så håller paprikor på att mogna. Den senaste tomatskörden, den är – med ett undantag – redan uppäten.

– Systemet är dimensionerat för att kunna ge nästan halva årsbehovet av tomater för ett fyrapersoners hushåll, så omkring 20 kilo, säger Max Larsson, konstruktör av fisk- och grönsaksmöbeln.

– Det här är ett sätt för oss att demonstrera hur vi kan skapa ett mer hållbart samhälle, säger Björn Oliviusson.

– Stadsodling är ju en trend, men i Sverige har vi en lång period av året när vi inte kan odla utomhus. Då tror vi att det finns väldigt stora möjligheter i urban miljö att odla resurseffektivt, till exempel genom att odla inomhus, som vi gör här. Lägenheten är ju redan uppvärmd, och då kan kan man tänka sig att man använder en del av de ytorna för att odla någonting som går att äta, säger Annika Carlsson-Kanyama.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.