Odling på spåret

Uppdaterad
Publicerad

Bortglömd järnväg blir grön oas på Södermalm.

Berlin, Paris, New York, och nu Stockholm. I alla dessa storstäder finns en växande rörelse människor som vill odla, men som saknar trädgård. Den här våren har en urban trädgård tagit form på en oanvänd plats vid Skanstull på Södermalm i Stockholm.

Till sommaren förvandlas området till ett urbant odlingslandskap i flera delar; trädgård och ekologisk odlingsskola, marknad och framöver också ett café. Initiativtagarna menar att många längtar efter att odla i stan men att det saknas utrymmen.

-De flesta hinner fylla 50 innan de får en kolonilott, säger Lisa Kopp, en av initivtagarna till den nystartade föreningen Trädgård på spåret till ABC.

Idén fick grönt ljus

Till skillnad från ”gerillaodling” där aktivister tar över en bit mark de inte äger för att plantera blommor och grönsaker har de fått grönt ljus av exploateringskontoret.

-Vi tyckte det var en bra idé för det här området som det inte finns planer de närmaste åren, förklarar Sara Lundén, projektutvecklingchef på exploateringskontoret till ABC.

Inspiration från New York

Inspirationen har de hämtat från andra storstäder som till exempel NewYork där en gammal järnväg förvandlats till en botanisk trädgård. Högbanan The High Line är ett lyckat exempel på ett urbant återvinningsprojekt som blivit en av Manhattans största turistattraktoner.

På Södermalm är förhoppningen nu att göra industrispåret till en ny grön mötesplats med odlingen i centrum.

Området ska utredas

Det 4,5 kilometer långa industrispåret mellan Södra station och Stadsgårdshamnen byggdes i samband med Södersjukhuset uppförande. Banverket har pekat ut spåret som riksintresse av beredskapskäl. Men många är intresserade av marken och det här året ska framtiden utredas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.