Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hon hade en stark karaktär”, hör Elizabeth om sorgen efter vännen. Foto: Oscar Schau/SVT

Uppgifter: Dödliga branden i Alby var ett attentat

Uppdaterad
Publicerad

Sorgen är stor i Alby efter lägenhetsbranden där två kvinnor miste livet. På måndagen samlades vänner och bekanta vid minnesplatsen utanför huset. Enligt uppgifter till SVT Nyheter orsakades branden av att någon hällt brandfarlig vätska vid ytterdörren och tänt på.

Tidigt på lördagsmorgonen bröt en brand ut på femte våningen i ett flerfamiljshus i Alby söder om Stockholm. Två personer omkom, en ung kvinna och en kvinna i 50-årsåldern. Ytterligare tre personer skadades.

Boende i området beskriver den äldre kvinnan som en engagerad och driven person som på flera sätt tog ansvar för bostadsområdet. Den yngre kvinnans bekanta ger bilden av glad och god vän.

Våldsvågen i Stockholm

– Hon var den första som fick mig att känna mig välkommen till skolan. Hon var öppen och hade stark karaktär, säger vännen Elizabeth.

Uppgifter om attentat

En förundersökning om mord alternativt mordbrand har inletts av polisen, som säger sig arbeta utifrån en rad möjliga scenarion.

Men enligt boende i området som SVT Nyheter pratat med var branden anlagd. Någon uppges ha hällt brandfarlig vätska vid ytterdörren och tänt på, något även Aftonbladet och Expressen rapporterat med hänvisning till källor.

I samband med detta ska en hög, dov smäll ha hörts i området, något polisen hittills inte har velat bekräfta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet