Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi förstärker bevakningen av Stockholms elva kyrkogårdar från och med i fredags”, förklarar Dennis Wedin (M) bostads- och fastighetsborgarråd. Foto: SVT

Utökad bevakning på Stockholms kyrkogårdar

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm stad utökar närvaron av vaktpersonal på kommunens 11 kyrkogårdar. Orsaken är ökad brottslighet.
– Vi vill öka tryggheten. Varje vecka begås olika typer av brott på våra kyrkogårdar därför förstärker vi nu bevakningen, säger Dennis Wedin (M) som är bostads- och fastighetsborgarråd.

Förra helgen rånades, misshandlades och våldtogs två pojkar på Norra begravningsplatseni Solna. Nu har bevakningen av stadens kyrkogårdar utökats F rån i fredags gör vaktbolag ett större antal besök per dygn, även nattetid, enligt Dennis Wedin (M).

– Även om det inte är så allvarliga händelser som den på Norra kyrkogården i Solna så sker det incidenter varje vecka. Det kan till exempel röra sig om stöld, prostitution eller häleri, säger Dennis Wedin (M)

Vill låsa kyrkogårdar nattetid

Nu ska kyrkoförvaltningen snabbutreda möjligheten att stänga och låsa in de större kyrkogårdarna på nätterna. Men även se om det går att  komplettera bevakningen med tekniska lösningar som ökad kameraövervakning och mer belysning.

Nina Mark och Billan Mark motionerar ofta på Skogskyrkogården. De tycker det är bra med utökad bevakning. Men tror att det blir en utmaning eftersom kyrkogården sträcker sig över ett stort område. Foto: SVT

Ökade kostnader

Hittills i år har bevakningen kostat omkring 150 000 kronor i månad till en totalt kostnad av 1,2 miljoner kronor. Den ökade närvaron bedöms kosta ytterligare 2 miljoner kronor till årets slut, vilket blir en dubblering jämfört med idag. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer