Okänd Rubens såldes för 16,6 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Vid Uppsala Auktionskammare såldes på tisdagen en tavla för 16,6 miljoner. Tavlan antogs vara målad av en elev till 1600-talskonstnären Rubens och budgivningen började på 15.000 kronor.

Tavlan, som nu bedöms vara en äkta Rubens, är den näst dyraste som sålts i Sverige. Tavlan, har sedan sekelskiftet ägts av en familj på svenska Västkusten.

-Det är en mycket stor händelse då okända verk hittas och är den äkta är den värd mycket mer. Det säger Antikrundans Anne Lundberg, som fanns på plats, till Rapport.

Mer än 20.000 osannolikt

Anne Lundberg. Foto: SVT -Vi var där av en annan anledning och helt plötsligt märkte jag hur tavlan det bjöds på var uppe i sex miljoner, så jag tittade i katalogen och såg att tavlan var värderad till 15-18.000 kronor, och då är det helt osannolikt att den går för mer än 20.000, säger Anne Lundberg till SVT Text & Webb.

Hon berättar att det var helt tyst i auktionssalen och att auktionsförrättaren blev märkbart nervös när telefonbud från konstkännare världen över började droppa in.

-Han blev både svettig och började stamma.

Kurt Knutson Auktionsförättaren, Antikrundans Knut Knutson, var tagen av händelsen.

-Det är oerhört pinsamt. Att ha en målning utropad för 15.000 och sedan sälja den för över 16 miljoner, säger en tagen Knut Knutson från Uppsala Auktionskammare.

Förra ägarna i salen

Tavlan köptes in runt sekelskiftet och har sedan dess funnits i ett vanligt hem på Västkusten. Familjen som ägt tavlan hade tidigare fått den värderad och då fått beskedet att den var målad av en elev till Rubens.

-När de satt där i salen såg de rätt chockade ut.

Tavlan, en 45 gånger 60 centimeter stor oljemålning med namnet Allegorisk scen – Diana med följe, klubbades slutligen för 16.6 miljoner kronor.

-Detta är helt klart århundradets största händelse i auktionsvärlden. Det är helt fantastiskt. Vi har varit vittne till något som vi bombsäkert aldrig kommer att få vara med om igen, säger Winston Håkanson, chefredaktör på Antikvärlden.

Konstvärlden allt mer stressig

Tavlans nya ägare är en engelsk köpare som tagit konstverket för en äkta Rubens.

-Att det står Rubens, Rubens ateljé, hans krets och så vidare. Det finns ju hur många som helst som attribueras på det sättet. Och att det skulle vara en riktig Rubens, det vet vi ju inte ens ännu, säger Knut Knutson till Rapport.

Konstexperter som Rapport har talat med menar att konstvärlden har blivit allt mer stressig. De säger att felbedömningar ibland görs av såväl köpare och säljare som auktionshus.

Fotnot: Den dyraste tavlan som sålts i Sverige är Underlandet av August Strindberg för knappt 23 miljoner kronor i slutet av 80-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.