Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna vill alla vara med och styra i Haninge, som sju veckor efter valet fortfarande inte har något nytt styre på plats. Foto: SVT

Nytt styre i Haninge dröjer – M: Måste vara slut på S maktspel nu

Uppdaterad
Publicerad

Nästan sju veckor efter valdagen är Haninge kommun en av kommunerna i länet som fortfarande inte har något nytt politiskt styre. Koalitionen med S, C, L och KD har styrt i minoritet den senaste mandatperioden, men frågan är om de kommer kunna fortsätta göra det.

– Det måste vara nog med socialdemokratiskt maktspelande i minoritet nu, säger Sven Gustafsson, Moderaternas toppnamn i Haninge, men får mothugg av Meeri Wasberg (S) som varit kommunstyrelsens ordförande under den senaste mandatperioden.

– En majoritet är inte en nödvändighet, det har vi visat både den här och förra mandatperioden, säger Meeri Wasberg (S).

V vill ha del av makten

Samtidigt vill Vänsterpartiet vara med och styra och inte bara vara ett stödparti till S, C, L och KD.

– Det är det här klassiska, de tänker ”Vänsterpartiet är en dörrmatta som vi kan utnyttja i alla lägen”, men vi kommer inte att acceptera det, säger Petar Kotljarevski (V), gruppledare.

Tanken är att det nya styret i Haninge ska vara på plats den sjunde november.

Hör mer i klippet om den politiska striden i Haninge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.