Tydliga skyltar ska förhindra att misstänkta fall av mässling inte kommer in på närakuterna. Foto: SVT

Ökning av misstänkta fall av mässling skapar utmaningar för vården

Uppdaterad
Publicerad

Under 2018 utreddes 45 fall av misstänkt mässling, varav åtta blev bekräftade. Ofta har personer med misstänkt smitta sökt kontakt med vården och befunnit sig i ett väntrum. Men sjukdomen är mycket smittsam och nu uppmanar läkare till att ringa 1177 och vänta utanför. Se mer i videon.

På dörrarna till Rosenlunds närakut sitter stora lappar i ögonhöjd, där patienter informeras om att stanna utanför om man har prickar och feber.

– Mässling är en av de mest smittsamma infektionssjukdomar som finns. Om en patient suttit i våra väntrum eller i våra lokaler så krävs det omedelbara smittsskyddsåtgärder och det tar resurser från annan akutvård, säger Jörgen Sälde, medicinsk ledningsansvarig läkare för närakuterna.

Mässling har under de senaste åren blivit allt vanligare i Europa. Även om sjukdomen är ovanlig i Sverige upptäcks nya fall även här. Samtidigt ökar också antalet personer som utreds för misstänkt mässling och dessa fall är en utmaning för vården.

Gå inte in

Sjukvården som redan har en ansträngd situation vill nu undvika det extraarbete som en patient med mässling skulle kunna innebära för en närakut. Därför uppmanar patienter med prickar att ta kontakt med 1177 innan man besöker vården.

– Men det är inte alla som uppmärksammat det. Då är nästa steg att sätta upp lappar utanför närakuterna. Om man har mässling och sprider runt den i en större grupp så är det väldigt smittsamt. Vi vill minska det så mycket det går, säger Jörgen Sälde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.