Olaglig försäljning av Tibble gymnasium

Publicerad

Kammarrätten har nu kommit fram till att Täby kommun sålde Tibble gymnasiet till rektorn på tok för billigt. Kommunen missade att ta betalt för skolans redan inarbetade goda rykte.

2007 sålde Täby kommun Tibble gymnasium till privata aktörer. Priset var 9,2 miljoner kronor och där ingick enbart inventarier och utrustning. Däremot inte mervärden som lärarnas kompetens.

Moderaterna har egen majoritet i kommunen och tog beslutet mot de hårdaste motståndarna – folkpartiets vilja. Nu menar kammarrätten att Täbys beslut att inte ta betalt för mervärdena strider mot kommunallagen och därmed upphäver försäljningsbeslutet.

Striden om försäljningen av skolan har varit hård. Det har dels gällt att skolan överhuvudtaget såldes till privata aktörer och det har också gällt priset på 9, 2 miljoner som bara innefattade inventarier och utrustning. Länsrätten gick på kommunens linje och tyckte att försäljningen var laglig, ett beslut som kammarrätten alltså ändrar. Rektorn Maj Dellström var den som köpte skolan.

I ett liknande ärende konstaterar kammarrätten att stockholms kommun bröt mot lagen när man knoppade av hemtjänsten i rågsved och hagsätra 2008. Även där river kammarrätten upp kommunens säljbeslut.

Men vad betyder de upprivna säljbesluten konkret för Tibble fristående gymnasium. I kommunallagen står det att kommunen ska se till att beslutet rättas i den utsträckning det är möjligt.

Kommunalrådet i Täby, Leif Gripenstam vill inte kommentera beslutet men säger till ABC att kommunen funderar på att överklaga beslutet till regeringsrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer