Den planerade ombyggnaden av Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan ses som alltför omfattande och kan komma att stoppas. Foto: SVT

Ombyggnad av Filadelfiakyrkan kan stoppas

Publicerad

Filadelfiakyrkan vid St. Eriksplan vill bygga om för mångmiljonbelopp. Nu riskerar planerna att gå i stå eftersom stadsbyggnadskontoret anser att ombyggnaden skulle förstöra lokalerna, skriver tidningen Dagen.

I utlåtandet från stadsbyggnadskontoret som Dagen tagit del av, står det att Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Därför är slutsatsen att ansökan om startbesked för det planerade bygget inte bör godkännas.

– Självklart är vi besvikna, säger församlingens föreståndare Niklas Piensoho till tidningen.

Den tänkta ombyggnaden rör endast kyrkans lokaler eftersom fasaden klassas som byggnadsminne och inte får ändras.

Ger inte upp

Den 12 december ska politikerna i stadsbyggnadsnämnden fatta ett slutgiltigt beslut i ärendet och Niklas Piensoho säger att församlingen är beredd att överklaga om det blir ett nej.

– Vi vill pröva detta hela vägen, säger han.

Kostnaden för att bygga om kyrkans lokaler är beräknad till cirka 100 miljoner kronor.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.