Strålsäkerhetsmyndigheten menar att Capio S:t Görans sjukhus inte kan säkerställa att röntgenverksamheten bedrivs på ett strålsäkert sätt. Foto: TT

Omfattande kritik mot S:t Görans röntgenverksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Röntgenverksamheten vid Capio S:t Görans sjukhus får omfattande kritik för sina strålskyddsrutiner från Strålsäkerhetsmyndigheten. Många av bristerna gäller hur verksamheten är organiserad, men bristerna kan också leda till att patienter utsätts för onödigt höga stråldoser, menar Strålsäkerhetsmyndigheten.

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) inspekterade röntgenverksamheten vid Capio S:t Görans i somras. Vid inspektionen konstaterades ett stort antal brister i strålsäkerheten – 15 av 43 kontrollerade krav uppfylldes inte.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten innebär bristerna att Capio S:t Göran inte kan säkerställa att verksamheten bedrivs på ett strålsäkert sätt. För patienter som genomgår röntgenundersökningar innebär bristerna att de riskerar att utsättas för onödigt höga stråldoser eller bristande bildkvalité, skriver SSM.

”Av detta skäl bedömer SSM att företaget måste vidta åtgärder för att komma tillrätta med bristerna”, skriver man i tillsynsrapporten.

”Följs inte upp tillräckligt av högsta ledningen”

Framför allt finns bristerna inom organisation, styrning och ledning. SSM skriver att man är särskilt oroad av att strålskyddsverksamheten verkar utgöra en parallell organisation till verksamhetens övriga ledningssystem, ”vilket bidrar till att strålskyddsrelaterade frågor inte följs upp av högsta ledningen i tillräcklig omfattning”.

Ser allvarligt på kritiken

Capio S:t Görans sjukhus skriver i ett mejl till SVT Nyheter Stockholm att man ser allvarligt på den kritik som SSM framför kring organisationen för strålskydd och avser förbättra den:

”Vi kommer att enligt föreläggandet från SSM lämna en orsaksanalys där vi beskriver varför detta inträffat och våra slutsatser, samt genomföra åtgärder för att stärka vår organisation och vårt ledningssystem kring strålskydd.”

Samtidigt skriver man att bristerna ”inte innebär att patienter eller medarbetare faktiskt lidit skada av för höga stråldoser”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.